Inleiding
‘Wacht niet tot de cv het echt begeeft en loop niet achter hype’s over hybride warmtepompen van de buurman aan’. De buurman heeft vaak ook niet goed over zijn keuze nagedacht en liep achter zijn buurman aan en zo kregen we internetbubbels, financiële crises en problemen met onder water staande hypotheken. De bedoeling van deze pagina is dat duurzaamheid duurzaam blijft en geen hype wordt. Doel is gedegen tot een goede keuze komen bij verduurzaming. Hier volgen een aantal methoden en technieken vanuit ons boekje. Het aantal op internet is onuitputtelijk . Maak er gebruik van; verdrink er niet in.
Naar Inhoud
Brainstormen
Bezint er ge begin, dus met nadenken over wat je wilt met je woning. Wat is je droomwoning, die bij verkoop ook nog wat waard is. Nadenken doe je voor jezelf, met medebewoners of met anderen. Zorg dat elke betrokkene mee kan doen, lever geen kritiek maar probeer wel voort te bouwen op opmerkingen (zie hier). In een groepje kan dat met opschrijven op een flipover, geeltjes plakken maar het kan ook elektronisch o.a met de mindmap techniek. Er zijn gratis pakketjes (hier is Xmind gebruikt) en het kan via internet (makkelijk bij covid). Bij een ongestructureerde brainstorm kan categoriseren met en visgraten diagram . Dan denkt men al weer meer in oorzaak en en gevolg en minder in dromen waar de marketing wel rekening me houdt. (Zaltman). De mogelijkheden zijn oneindig; gebruik ze wel goed.
Naar Inhoud
Kiezen uit vele mogelijkheden
Veel punten liggen voor de hand. Op een boodschappenlijstje staat ook weinig nieuws en toch vergeet je dingen. Maar de boodschappen zijn bekend en je bekijkt maar eens in de 20 jaar je woning voor en goede beurt. En een vergeten rol WC papier leen je bij de buren. Installaties in je huis met tekorten is een duurdere en vervelende grap. Trap niet in de trivialiteitswet waarbij de kleur van het fietsenschuurtje meer aandacht krijgt dan de renovatie van de woning. Ook hier diverse methoden zoals MCDM die heel ver kan gaan door hoofdgroepen en groepen met een cijfer te waarderen (waarden vermenigvuldigen; Excel). Bekender zijn de lijstjes van de consumentenbond die je zelf samen kunt stellen.
Naar Inhoud
Plannen
Met bovenstaande is de eerst stap van en stappenplan gezet. Hoe zie ik de woning over 10, 20 en 30 jaar voor me. De volgende stap is; Wat hebben we en hoe komen we bij dat droomhuis. Dus eerst een kwantitatief overzicht maken van de situatie en de mogelijkheden. Voor duurzaamheid is de trias energetica geen allesbepalend maar wel nuttig uitgangspunt. Uit die analyse volgen scenario’s en een plan waarbij eventueel in fasen de uitvoering plaats vindt met aanbestedingen. Monitoring sluit dit standaard stappenplan, dat ook in vele varianten op internet te vinden is, af. Je kunt ook de hulp inroepen van Thuisbaas (filmpje 2 min) .
Naar Inhoud
In 2050 van het gas af. Hoe doe je dat
In 2050 moeten alle huizen van het gas af. Hoe pak je dat aan? En waar begin je? In de Kijker aan Z beantwoordt in 2019 zeer deskundig vragen van meer algemene aard. Terecht wordt gezegd dat er nog veel ontwikkeling zijn. Dat is nog zo maar sinds 2019 in wel veel bijgekomen zoals PVT in combinatie met warmteopslag. Oplossingen op deze website brengen verduurzamen zeker op natuurlijke momenten steeds dichterbij (video 19 min) Zie ook bijzonder nuttige tips; verbouwen i.p.v. verhuizen
Naar Inhoud
Er leiden veel (nieuwe) wegen naar Rome
Er leiden veel wegen naar Rome en er komen steeds meer wegen bij. Een verdeling is te maken naar bouwkundige en installatietechnische oplossingen. Bij bestaande woningen lopen de bouwkundige kosten al snel op na het lage fruit (tochtstrip, nieuwe kozijnen en glas etc). Met nieuwe ontwikkelingen slaat dan de balans al snel over naar installaties. Denk bijvoorbeeld aan hoge temperatuur warmtepompen, PVT en warmte opslag, maar met een energiebatterij is in de toekomst nog meer mogelijk. Bijgaande figuur uit van Assen is uit een informatief webinar van 52 min. Den vooral na over welke energie nodig is met conversie en transportverliezen. Voor informaie over omzetten van energie is dit filmpje (6 min) zinvol.
Naar Inhoud
Moet ik wachten op een warmtenet
Een warmtenet is gunstig met restwarmte vlak bij een dichte bebouwing en hoogbouw. Is dat niet zo (Heiloo), dan lijkt dit een optie met teveel lange termijninvesteringen en bijbehorende contracten om een project winstgevend te maken. Dat kan op termijn duur uitpakken. Denk goed na bij het tekenen van een lange termijncontact. Let de afkoopsom en de gevolgen als je er weer vanaf wilt. Is vandaag all electric nog niet mogelijk; over vijf jaar misschien wel. Hou de handen vrij voor een goedkopere oplossing. Let wel ook een energiecoöperatie werkt soms met hoge aanvangsinvesteringen waar rente en aflossing over wordt betaald. (video Nieuwsuur 7 min)
Naar Inhoud
De buurman als teamgenoot
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Zorg dat die buur goed blijft en bedenk dat hij kan verhuizen (moet je met een ander dealen). Collectieve oplossingen vragen vaak een team. Een team met alleen creatievelingen verzandt vaak in ideeën en met alleen uitvoerders wordt veel werk verzet met minder aansprekend resultaat. Wees je hiervan bewust bij het verdelen taken voor een beter team en resultaat. Ben je creatief en vorm je met een creatieve buurman een team dan is er de kans dat er weinig van de grond komt. In grotere buurten slaan actieve uitvoerders een weg in, gaan druk aan de gang om later te merken dat de rest afhaakt. Diepgaand testen is niet echt nodig maar hou er rekening mee om succesvol te zijn samen met buren. (video 2,5 minuten)
Financiële analyse
Dit deel is nog onder bewerking. Voor presentatie klik hier; gebruikershandleiding
Een toelichting is gebruikershandleiding versie 0
En tot slot de spreadsheet Gebruikershandleiding v0
Bouwstenen voor concepten; de menukaart
Het kan beter; bewoners goed informeren en uitzicht bieden op betaalbare oplossingen. Stapsgewijs overschakelen van aardgas op andere bronnen van energie lukt alleen als consument, bouwbedrijven, installateurs, de energiesector, gemeenten en rijksoverheid anders gaan samenwerken. Belangrijk is dat installateurs worden meegenomen in de diffusie van nieuwe producten zodat ze de bouwstenen voor concepten gaat leiden tot ordentelijke adviseren van particuliere woningbezitter. TNO gaf voor beleidsmaker en leerzaam webinar van een uur (zie hier).