Algemeen
Energie is een fundamentele natuurkundige grootheid, dat is een meetbare eigenschap van een natuurkundig verschijnsel. Een algemeen geldige korte definitie is niet mogelijk omdat van de vele soorten fysische verschijnselen, thermisch, mechanisch, straling, chemisch, enz. energie op veel verschillende manieren gemeten wordt. Al deze metingen hebben gemeen dat de resultaten uitgedrukt kunnen worden in dezelfde natuurkundige eenheid. Die eenheid is joule wat overeenkomt met een Watt seconde (wij rekenen vaak in kWh).
Energie wordt wel aangeduid als de mogelijkheid om arbeid te verrichten, of ruimer: de mogelijkheid om een verandering te bewerkstelligen. Energie kan ook gezien worden als essentiële natuurlijke hulpbron, aangezien ze geconsumeerd, geproduceerd en gebruikt wordt door levende wezens, zie Energie (economie). (bron Wikipedia)
Indeling onderdeel Energie
De uitdagingen voor de klimaatdoelen zijn divers en het aantal verspillende invalshoeken is nog groter. Om voor bezoekers van de Duurzaam Heiloo website snel bij de gewenste pagina’s te komen is er de volgende indeling gemaakt:
- Particulieren, voor huizen bezitters maar ook voor appartementen en VVE’s en veel andere gebouwen
- ‘Wat kunt u doen’ is nog een korte samenvatting voor particulieren, die overigens ook veel informatie vinden bij ‘Algemene maatregelen’ waar werkzaamheden, principes en systemen met korte Youtube filmpjes worden toegelicht.
- De kennisbank bevat studies en meer theoretische bijdragen voor beleid en minder voor praktische uitvoering. Wel heeft het onderdeel webinars interessante bijdragen ook voor de particulier.
- Lokale kracht (RES) heeft betrekking op de Regionale Energie Strategie en gaat vooral over zonneweides en windturbines
- De warmtevisie gaat over hoe we met z’n allen zo goed mogelijk van het gas af komen voor 2050. Dat is meer een planmatige benadering waarbij infrastructuur zoals elektrische leidingen, warmtenetten, de buurtbatterij etc. aan de orde zijn.
Aan de zijkant is zoveel mogelijk volgens een vast patroon een navigatiemenu aangebracht per doelgroep, waarbij hier die van de particulier als voorbeeld is genomen. Via het menu in de bovenbalk is over te schakelen naar een ander domein of doelgroep.
Gezien het aantal raakvlakken tussen domeinen en doelgroepen is het onmogelijk om voor iedere bezoeker een individueel passende indeling te maken.