jaarplannen Forums Elektrisch en warmte in de toekomst Een toekomst zonder noemenswaardige energierekening.

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #2067 Reageer
   Harm Hofman
   Sleutelbeheerder

   Een veel voorkomend woningtype in Heiloo is dat van twee onder een kap. Tussen die woningen in zitten vaak garages en de afstand van de weg naar de woning is relatief lang. Dat wil zeggen dat er voor warmtenetten relatief veel ondergronds leidingwerk nodig is met ook warmteverliezen. En met leidingen heb je nog geen warmte. De energierekening blijft.

   Reden om te onderzoeken of er een systeem is dat i.p.v. leidingen over langere afstand, een energie opslagsysteem voor eigen opgewekte energie heeft (kan ook warmte zijn; PVT). Als daar ook graafwerk voor nodig is kan dat beperkt blijven tot vlak bij de woning.

   Een tweede stap is dat een dergelijk opslagsysteem, en wellicht ook de warmtepomp gezamenlijk wordt gebruikt (misschien met warmtepomp in de put zodat die geen ruimte inneemt in de woning). Kortom; eigen energie zonder noemenswaardige energierekening ook na de saladeringsregeling en onafhankelijk van energieleveranciers en energiebelasting.

   Er zijn daarbij kostenvoordelen te behalen als een buurt of dezelfde type woningen geclusterd in een wijk gelijktijdig in een dergelijk systeem investeert. Een graaf of boormachine naar de werkplek rijden kost relatief ten opzicht van de activiteiten die nodig zijn bij een woning veel tijd (en dus geld). Kan dat in een keer gebeuren bij meer woningen vlak bij elkaar dan scheelt dat voorrijkosten. En dat geldt niet allen voor graafmachines.

   Het systeem is voor meer typen woninge toe te passen maar voor de overzichtelijkheid richten we ons nu op deze specifieke groep. We hopen darmee een demostieproject te realisen zodat ook aer bewoneer van Heiloo kennis kunnen nemen van dit systeem. (zie ook de website https://duurzaamheiloo.nl/twee-onder-een-kap-vrijstaand-naast-elkaar/).

   Vragen:
   Wat vindt u van deze benadering?
   Ziet u mogelijkheden voe uw einge woning , ook als dat geen twee onder een kap is?
   Wat zijn denkt u de mogelijkheden in uw buurt/ nabijheid?
   Als het al tot e inkoopacite komt, zou u dan mee willen denken?
   Zou u zelf mee willen doen als demonstratieproject?

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Een toekomst zonder noemenswaardige energierekening.
Mijn informatie: