jaarplannen Forums Macro Energie uit buitenland Energie uit de Sahara

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #2095 Reageer
   Harm Hofman
   Sleutelbeheerder

   De constatering dat de Sahara voldoende elektriciteit kan lever voor Europa is terecht. En daar is meer zon dan hier dus de panelen leveren ook meer stroom op (maar energie is ook warmte). Daar hoeven we niet lang over te discussiëren.

   • Maar met zonne-energie in de Sahara heb je het probleem van transport en opslag van energie, waarbij de landen nog onbetrouwbaarder zijn dan Rusland. Wil je in donker zitten door een nieuwe Arabische Lente die heel Noord Afrika doorgaat? Kijk naar Libië.
   • Verder zijn er binnen de EU veel grote bedrijven die graag de spullen leveren, onderhoud plegen (niet zo eenvoudig in woestijn met zandstormen die panelen bevuilen) etc. en dan de gebruiker de energierekening sturen. Willen we als land en als burger wel zo afhankelijk zijn van dit type bedrijven?

   Duurzaam is in principe wind en zon (elektrisch en warmte) en daarvan is er genoeg. Ook in Nederland. De minste transport en opslag is er als de energie rechtstreeks van het dak je wasmachine of ander apparaat in gaat. Opslag is dan nog en punt, maar daar komen steeds meer efficiënte systemen voor op de markt voor woningen (ook voor warmte). Met PVT panelen wek je naast elektrisch ook warmte op, wat je makkelijker opslaat voor de winter dan elektrisch. De opbrengst per m2 wordt daarmee verhoogd (warmte opwekken in de Sahara heeft geen zin). De vergelijking lijkt dan:

   • Iets meer PVT (duurder) oppervlak in Nederland
   • ten opzichte van alleen elektrisch met hogere opbrengst in de Sahara waarbij er dan energieverlies is over de leidingen, een opslag nodig is en hoge investeringen voor kabel naar Nederland (er zijn al problemen met de kabels als ze en zonne weide maken in Drenthe).

   Een laatste niet onbelangrijk punt is dat Duurzaam Heiloo met de burgers uit Heiloo geen invloed uit kan oefenen wat in principe EU beleid is. Dat maakt dat het tot nu toe niet op de urgentielijst stond. Maar burgers in Heiloo kunnen zich wel inzetten voor onderzoek en eventueel discussie via dit forum. Dat kan ook met belangstellenden buiten Heiloo over dit onderwerp. Daarbij hebben we het hierboven vooral over woningen maar er is meer. Afwijzen van deze optie wil ook zeggen dat je na moet denken hoe je wel je huis warm houdt en de economie draaiende. Dus:

   1. Wat denkt u van deze oplossing?
   2. Wilt u afhankelijk zijn van onstabiele landen in Noord Afrika en grote bedrijven
   3. Als u dit afwijst, welke maatregelen neemt u dan voor uw woning voor elektrisch en verwarming?
   4. Waar zou u dan die zonne weides of molens (rond Heiloo) willen zien om de economie draaiende te houden?

   Zie ook:  https://wetenschap.infonu.nl/economie/91571-zonne-energie-in-noord-afrika-energiebron-van-de-toekomst.html

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Energie uit de Sahara
Mijn informatie: