Nieuws

Klimaat verbeteren doe je samen; 5 februari bibliotheek

By 27 december 2019 januari 23rd, 2020 No Comments

We besteden als Duurzaam Heiloo veel tijd om toekomstig Heiloo zo duurzaam mogelijk te krijgen. Bewoners en bedrijven doen al veel, maar als we het slim doen is er vast meer te bereiken (zie projecten en eigen haard is goud waard).

Vanaf maart 2019 zijn alle gemeenten eindeloos met ateliers en conferenties bezig met specifieke ‘stakeholders’. Die projecteren hun perspectief in plannen die eind 2021 klaar moeten zijn. Ook in 2020 buigen BUCH medewerkers zich over de cijfers en kaarten.

In feite lopen er twee processen

  1. De Regionale Energie Transitie (RES), waarin moet worden beschreven  hoe en waar we duurzame elektriciteit (zon en wind) opwekken, en hoe we de warmtetransitie (duurzame alternatieven voor aardgas) mogelijk maken, evenals de opslag en infrastructuur voor energie en warmte.
  2. De warmtetransitie .  waar het gat om aardgasvrij maken van gemeenten (zie Alkmaar als voorbeeld), waarbij wordt aangegeven hoe en wanneer welke wijken aardgasvrij moeten zijn, deels voor 2030 en de rest voor 2050

Vanuit Duurzaam Heiloo is daar in concept al een voorzet aan gegeven gegeven in ‘ Goed gasloos doe je samen.

Voorlopig blijft dit een concept, want veel mensen horen daar nog wat over te zeggen. Dat heet participatie waarover e.e.a. terug is te vinden op ‘Eigen haard is goud waard’. Ook onder projecten is veel terug te vinden.

Op 5 februari om 19.00 zie we u graag voor de discussie in de bibliotheek te Heiloo