Termijnen, Mariënstein en Vrieswijk bestaan grotendeels uit hetzelfde type woningen van ongeveer hetzelfde bouwjaar. Dat wil dus zeggen dat de woningen in de basis gelijk zijn. Maar het is niet alleen de basis die telt.

Wat gebeurde er de afgelopen 40 jaar met die woningen.

De een heeft al verbouwd; de ander niet. Soms zijn er al aanzienlijke investeringen gedaan voor verduurzamen. Maar een relatief nieuwe vloerbedekking zonder vloerverwarming komt ook voor.

Wat wil de bewoner voor toekomst met de woning.

Komt er gezinsuitbreiding of ben je met pensioen. De een wil geld beleggen in een duurzame woning, de ander moet financiering elders zoeken. De een klust zelf; de ander moet alles uitbesteden. Bij de een mag duurzaamheid wat kosten, de ander wil er aan verdienen. Zoveel mensen zoveel zinnen.

Toch koppen bij elkaar steken.

De klimaatmaatregelen komen echter onafwendbaar en energie wordt duurder. Niets doen lijkt geen optie. Bewoners op een pleintje (of pleintjes onderling) kunnen van elkaar leren omdat bijvoorbeeld de spouw en de kruipruimte nog steeds gelijk zijn. Van afkijken leer je het meeste en wat is er mooier als dat vlak om de hoek kan. Beter is als je samen creatief voor dit type woningen goede oplossingen zoekt om van het gas af te komen. Ga eens bij elkaar op de koffie, kijk wat er mogelijk is met dit type woningen, wat buren al deden en bespreek het met elkaar oplossingen van informatieve websites.