Inhoud

Type woning

Gasloosprojecten (link naar wijkpagina)

 • Rijtjeswoning (hoekwoning)
  • Termijen 102 (West)
  • Termijen 96 (West)
  • Baetenburg 64 (West)
 • Rijtjeswoning (tussenwoning)
  • De Brink project (Oosterzij)
 • Twee-onder-een-kap
  • Potgieterstraat (Plan Oost; bouwjaar 1956)
 • Vrijstaande woning
  • Zandstuk 10 (Ypenstijn Zuid Oost)
  • Zandstuk 6 (Ypenstijn Zuid Oost)
  • Oosterboslaan 9 (Ypenstijn Zuid Oost)
  • Zevenhuizerlaan (Oud Zuid; bouwjaar )

Nieuwbouw

  • Oosterzand
  • Zomerzand
 • Appartementen

Classificeren woningen

Er is geen woning gelijk in Heiloo en elke familie heeft zij eigen sfeer gebouwd in zijn thuis en bedenkt zich wel twee keer voordat er de sloophamer in gaat om te verduurzamen. Dus als er ingrijpende dingen moeten gebeuren voor verduurzamen neem je een gunstig moment als er toch groot onderhoud is een verbouwing. Met de nieuwe ontwikkelingen zij ingrijpende maatregelen lang niet altijd nodig en als je met de buren samen een inkoopactie doet kan dat soms voordelig zijn.

Om te beoordelen wat mogelijk is worden woningen vaak geclassificeerd naar type woning en bouwjaar. Hoe ouder hoe slechter geïsoleerd de woning is  en ook het glas en de kozijnen zijn dan niet optimaal. Overigens zijn er wel vaak in de loop der jaren met onderhoud en aanpassingen gedaan. Hoe groter de woning hoe meer energie nodig is waarbij ook het aantal buitenmuren van belang is. Tot slot tel hoeveel mensen er wonen. Denk daarbij aan douche gebruik met warmt (tap) water en verder ook aan gasverbruik voor koken.

Type woning Bouwjaar Aantal personen

Twee-onder-een-kap 145 m2

Appartement / boven- of benedenwoning 81 m2

Rijtjeswoning (hoekwoning) 128 m2

Rijtjeswoning (tussenwoning) 123 m2

Vrijstaande woning 203 m2

tot en met 1945

van 1946 t/m 1964

van 1965 t/m 1974

van 1975 t/m 1991

van 1992 t/m 1999

van 2000 t/m 2005

van 2006 t/m 2012

2013 en later

 

1 persoon

2 personen

3 personen

4 personen

5 personen of meer

 

Het zal duidelijk zijn dat elke woning een specifiek verbruik heeft van gas en elektrisch en om actie t nemen is het belangrijk om te beginnen bij je energierekening met de verbruikscijfers. En zelfs daar is he belangrijk om te kijken hoe streng de winter was ten tijde van die rekening. Neem een  gemiddelde van een aantal jaren. Met die rekeningen en het invullen van onderstaande gegevens rekent Milieu Centraal uit hoe het energieverbruik  is ten opzichte van anderen in soortgelijke situaties.

Fasering  werkzaamheden

Er zijn verschillende type eigenaren en beheer. Deze website is vooral gericht op de particulier die zijn woning aanpast als hem dat uitkomt. Maar er zijn ook appartementen die werken met een VVE die collectief het onderhoud en de voorzingen regelen. Daarover moet dan overeenstemming zijn bij de leden van die vereniging inging.  Bij woningbouwcorporatie werken weer anders en wel volgen een vast onderhoudsschema waarbij ze een hele buurt of contigent woningen gelijktijdig onderhouden of renoveren. Bij die schaal en gelijksoortigheid zijn dat schaalvoordelen te behalen in de uitvoering. Dan zijn er nog particuliere verhuurders, bedrijfsgebouwen en speciale gebouwen, monumenten, kerken etc.  Die verscheidenheid vraag aandacht. Dat vraag ook om een goede organisatie van het verduurzamen van Heiloo.

Type eigenaar

Belangrijk is ook de bebouwingsdichtheid van een gemeente of wijk. Dit is vooral belangrijk bij de mogelijkheden voor een warmtenet. Hoe meer woningen er op een m² staan hoe minder transportleidingen voor warmte er nodig zijn. Dat scheelt in de investeringen aan leidingen en tussenstations, maar ook in warmteverlies in de leidingen. In en flatgebouw zijn de afstanden tussen de woningen klein en is er vaak al en schacht waar de leidingen door kunnen. Dan is de vraag war de bron is. Al dat ver weg is is er toch nog een lange leiding nodig. Daarbij maakt ook de testur verhsiel. Hoge temperatuur geef meer verlies of hogere investeringen voor isolatie van leidingen dan lage temperatuur. Samengevat is het niet voor niks dat er veel problemen zijn met warmtenetten. Met een lage bebouwingdicht in Heiloo liggen warmtenetten dan ook niet erg voor de hand.

Bebouwingsdichtheid

De volgorde waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd kunnen sterk verschillen. Kijk eerst naar de eindsituatie, de stip op de horizon en neem  daarin de woningwaarde mee. Twee personen in een hoekwoning kunne die perfect isoleren inclusief het dak en kunnen dan met een kleine  warmtepomp toe met wat PVT panelen. Maar bij de verkoop wil een nieuwe eigenaar de woning intensiever gebruiken,  zet de zaag in de isolatie voor en dakkapel en zit met en warmtepomp die te klein is. Handiger is het dan om een warmtepomp te kopen die geschikt is voor intensief gebruik van de woning en de zolder die je niet gebruikt even te laten voor wat het is. Is he dak slecht of lekt a dan pak je da wle god aan, neemt een amtepmp die gehikt is voor intensiever gebruik, maar neemt wat minder PVT panelen (die kan je er later altijd bij leggen).  Het is dus zaak te kijken naar de eigen  situatie en de toekomst bij de fasering. Punt op de horizon is een duurzame woning geschikt voor maximaal gebruik, met een weg daar naar toe die mensen een een comfortabele duurzame woning geeft.