Kringloopwinkel Heiloo Bron: www.kringloopheiloo.nl

Een Kringloopsamenleving (economie) of circulaire economie is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. Het gaat dus om meer dan afval (wat eigenlijk niet hoort te bestaan niet bestaat) en de kringloopwinkel. Het gaat om biologische en technische kringlopen van circulaire economie. Wereldwijd gaat zo’n 750 miljard euro per jaar aan goed voedsel verloren. Dat onderscheid is aan gebracht in het schema van de Ellen MacAthur stichting. (zie Youtube filmpje en website Groen brein)

Nederlandse vertaling Ellen MacArthur schema. (bron; Vlaanderen Circulair )

Goed circulair begint bij goed inkopen. Dat is zo bij bedrijven, maar geldt ook voor de particulier.

Het ene product is duurzamer dan het andere. De afbeelding hiernaast geeft dat goed weer met duurzaam ingekochte koffie (bron; Peeze). Denk ook aan het kopen van een goedkope kast die uit elkaar valt als je hem naar de kringloop brengt. Koop een goede kast.Die gaat langer mee en kan worden hergebruikt.

Sommige producten zijn zo gemaakt dat de onderdelen te demonteren en herbruikbaar zijn. Dat kan met auto’s die bestaan uit onderdelen, maar ook leer van een bankstel is herbruikbaar. (zie Youtube filmpje). Belangirjk is da wel dat de proucten zijn ontworpen voor hergebruik. Dat heet cradle to cradle (zie Youtube filmpje)

In de praktijk komt dat voor afval neer op de door os aangepaste ladder van Lansing