Een veel voorkomend woningtype in Heiloo is dat van twee onder een kap. Tussen die woningen in zitten vaak  garages en de afstand van de weg naar  naar de woning is relatief lang.

Dat wil zeggen dat er voor warmtenetten relatief veel ondergronds leidingwerk nodig is met ook warmteverliezen.  En met leidingen heb je nog geen warmte. De energierekening blijft.

Reden om te onderzoeken of er geen systeem is dat i.p.v. leidingen  over langere afstand, een energie opslagsysteem voor eigen opgewekte energie heeft (kan ook warmte zijn; PVT). Als daar ook graafwerk voor nodig is kan dat beperkt blijven tot vlak bij de woning.

Een tweede stap is dat een dergelijk opslagsysteem, en wellicht ook de warmtepomp gezamenlijk  wordt gebruikt (misschien met  warmtepomp in de put zodat die geen ruimte inneemt in de woning).

Tot slot zijn er afhankelijk  van het systeem kostenvoordelen te behalen als een buurt of dezelfde type woningen geclusterd in een wijk gelijktijdig in een dergelijk systeem investeert. Een graaf of boormachine naar de werkplek rijden kost relatief ten opzicht van de activiteiten die nodig zijn bij een woning veel tijd (en dus geld).  Kan dat in een keer gebeuren bij meer woningen vlak bij elkaar  dan scheelt dat voorrijkosten. En dat geldt niet allen voor graafmachines. Een actie voor samen inkopen,  zoals die nu voor PV panelen worden gehouden levert dan, mits de woningen dicht genoeg bij elkaar liggen vanuit kostenoverwegingen voordeel op.

Hetzelfde geldt voor vrijstaande woningen met de garages tegen elkaar aan. In de afbeelding staan de twee typen woningen met vier alternatieve systemen. Maar er is nog meer op de markt.

Reden voor Duurzaam Heiloo om voor dit type woningen dat in Heiloo veel voorkomt,  bij de Provincie subsidie voor onderzoek aan te vragen. De volgende stap is dan een demonstratie project en de organisatie  om zoveel mogelijk gelijktijdig actie te nemen. Dat besluit  ligt uiteraard bij de bewoners zelf.