Ypestein; Typen woningen staan door elkaar in een straat

De wijk Ypestein, bestaat uit Willibrord (1), ofwel GGZ terrein en Oude Werf (2) met beide een beperkt aantal woningen. GGZ heeft veel monumentale gebouwen (beheer GGZ) en Oude Werf is een bedrijventerrein.

De Kennemerstraatweg en een aantal woningen in de nabijheid zijn ook van oudere datum. Deze zijn later gasloos te maken met de andere woningen langs de straatweg. Delen van het industrie terrein Oosterzij (4) zijn intussen ingericht met nieuwbouw. De overige bebouwing is wat gemengd

(kaarten en cijfers bron: https://allecijfers.nl/buurt/oosterzij-heiloo/

Een tweede deel van Oosterzij, ten westen van de Ypesteinerlaan heeft ongeveer 500 woningen gebouwd tussen 1990 – 2000 en ook nog eens 100 van tussen de 2010- 2020. De vierde buurt, Zuid Oost (3) bestaat voor ongeveer 500 woningen gebouwd tussen 1980-1990, 300 tussen 1990 en 2000 en tot slot nog een 50 tal die nieuwer zijn (grafiek laat totaal Ypestein zien). Dit zijn dus relatief goed geïsoleerde woningen in een buurt samen. Voor aardgasvrij maken zijn dan weinig bouwkundige werkzaamheden nodig. Het gaat er dan om samen goede oplossingen te zoeken voor de daar staande typen woningen en keuzemogelijkheden te zoeken die op lange termijn lage energielasten geven.

Kenmerk van Ypenstein is dat woningen van diverse typen door elkaar zijn gebouwd. Grote woningen en rijtjeswoningen staan soms in in een straat, waardoor geografische clustering lastiger wordt. In bijgaand kaartje staat globaal een indeling naar woningtype.

Globaal is het rood omcirkelde gebied vooral geholpen met aan twee onder een kap gelieerde oplossingen. Het groen betreft rijtjeswoning die relatief weinig energie verbruiken. Blauw bestaat uit grote vrijstaande woningen. Daarnaast zijn er appartementen waar verduurzamen gaat via een VvE. Een kein deel betreft huurwoningen.

De woningen van de woningbouwcorporatie en VvE’s vragn een ander proces voor verduurzamen.